Insemination med partnerens sæd (IUI-H)

Sperm

INDLEDNING

Insemination med partnerens sæd anvendes ved visse former for uønsket barnløshed, såsom uforklarlig barnløshed og ved let til moderat nedsat sædkvalitet.

Behandlingen bevirker, at forskellige faktorer hos kvinden og hos manden optimeres, så sandsynligheden for at graviditet indtræder i behandlingscyklus bliver væsentlig forøget i forhold til sandsynligheden for at opnå graviditet uden behandling. Der gives hormonbehandling til kvinden for at stimulere æggestokkene til udvikling af 2-3 æg, som har mulighed for at blive befrugtet. Ved ultralydskanning via skeden vurderes hvor mange ægblærer, der udvikles, og ud fra størrelsen af disse beregnes, hvornår ægløsningen skal stimuleres, og inseminationen skal foregå. Før inseminationen oprenses sæden, hvorved man kan opkoncentrere de bedst bevægelige og formentlig mest befrugtningsdygtige sædceller. Disse sædceller lægges via et tyndt kateter op gennem livmoderhalsen op i livmoderen.

TIDSBESTILLING

På 1. menstruationsdag kan I ringe til klinikken på alle hverdage og aftale tid til ultralydskanning på 9.-10. cyklusdag. Hvis 1. menstruationsdag falder i weekenden ringer I om mandagen.

HORMONBEHANDLING

Hormonbehandlingen består af en kombination af Clomifen tabletter og injektioner med follikelstimulerende hormon. I har ved 1. samtale fået udleveret en recept på Clomifen tabletter. Clomifen bevirker, at hypofysen stimuleres til øget stimulationen af æggestokkene, så der udvikles og modnes mere end den ene ægblære, som er det normale uden hormonbehandling. Der tages 1 eller 2 tabletter om dagen fra 3. til og med 7. cyklusdag. De fleste mærker kun lidt til hormontabletterne, men der kan være bivirkninger i form af kvalme og brystspænding og i sjældne tilfælde synsforstyrrelser.

På 8. og 9. cyklusdag gives indsprøjtninger med det follikelstimulerende hormon, for at stimulere ægblærerne til fortsat vækst. Indsprøjtningerne kan I tage selv.

ULTRALYDSKANNING

På 10. cyklusdag foretages ultralydskanning gennem skeden. Ægblærernes antal og størrelse måles. Det vurderes om hormonbehandlingen skal fortætte yderligere nogle dage, og om der skal foretages en ultralydskanning mere. Når ægblærerne har en passende størrelse, skal der gives en indsprøjtning med Ovitrelle, som er et hormonpræparat, der bevirker, at ægløsningen startes. Ægløsningen vil normalt finde sted 38-40 timer senere, og omkring dette tidspunkt skal inseminationen finde sted.

Insemination

INSEMINATION

Kl. 08.30 afleveres en sædprøve. Der bør ikke have været sædafgang i 2 dage før, men længere tids afholdenhed gør ikke sæden bedre, i nogle tilfælde endda tværtimod. Bor I mindre end en time fra klinikken, medbringes sædprøven hjemmefra. Prøven kan også laves her på Klinikken

På det planlagte tidspunkt 38 timer efter ægløsnings medicin insemineres. Der ultralydskannes først, for at se om ægløsningen er gået i gang. Herefter lægges den oprensede sæd (ca. 0,5 ml) med et tyndt kateter op gennem livmoderhalsen og anbringes i livmoderen. Det er normalt ikke noget der er forbundet med ubehag. Der er ingen specielle forholdsregler efter inseminationen.

GRAVIDITETSPRØVE

Der skal foretages en graviditetsprøve 16 dage efter inseminationen. Graviditetsprøven laves med en urinstix på morgenurinen. I får udleveret graviditetsprøven her. Det er vigtigt, at graviditetsprøven i alle tilfælde bliver taget, også selv om der er kommet blødning. Dels kan man godt bløde lidt og være normalt gravid, og dels kan blødning i nogle tilfælde være tegn på en graviditet uden for livmoderen, og det er vigtigt, at få stillet den diagnose så tidligt som muligt.

Hvis graviditetsprøven er positiv, vil I få en tid til ultralydskanning ca. 3 uger senere.

Sperm møder æg

RESULTATER

Chancen for at opnå graviditet ved inseminationsbehandlingen er ca. 15-20% per behandling, og chancen for fødsel af levende barn ca. 10-12% per behandling, afhængigt af kvindens alder især.

PROFYLAKSE

Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt, at alle kvinder, som planlægger graviditet, dagligt indtager mindst 400 mikrogram af B-vitaminet folinsyre for at forebygge, at der fødes børn med visse sjældne typer misdannelser af hjerne og rygmarv (neuralrørsdefekter). I praksis anbefales det at supplere kosten med et folinsyretilskud (f.eks. Apovit-folinsyre med 400 mikrogram folinsyre, som fås i håndkøb på apoteket) fra graviditeten planlægges, dvs når hormonbehandlingen startes, og til og med 3 måneder henne i graviditeten. Kvinder, som tidligere har været gravid med et barn med neuralrørsdefekt anbefales en folinsyretablet på 5 mg dagligt fra graviditeten planlægges til og med 2 måneder henne i graviditeten.

RISICI

Alt i alt er der en meget lille risiko forbundet med behandlingen.

 1. Bivirkninger forårsaget af medicinen
  • Hos nogle kvinder kan der forekomme bivirkninger forårsaget af medicinen. Hvis der er bivirkninger, vil det være forskelligt i hvilket omfang og sværhedsgrad de optræder. Under hormonbehandlingen, kan der opstå forstærkede gener af samme type, som kendes fra den normale menstruationscyklus (kvalme, tyngde i kroppen, brystspænding og hedeture). Der kan desuden forekomme hovedpine og træthed.
 2. Overfølsomhedsreaktioner.
  • Der er i sjældne tilfælde set overfølsomhedsreaktioner under hormonbehandlingen.
 3. Komplicerede graviditeter.
  • Hvis graviditet indtræder, vil spontan abort opstå i ca. 15-20% af tilfældene. Graviditet uden for livmoderen vil ske i ca. 6% af graviditeterne.
  • På grund af hormonstimulation vil risikoen/chancen for tvillingegraviditeter øges til ca 5-10%. I meget sjældne tilfælde ses trillingegraviditet. Gaviditet med mere end et foster kan være forbundet med øget risiko for fostrene i form af sene aborter og for tidlig fødsel.
 4. Er der risiko for kræft i æggestokkene?
  • Gennem de sidste 25 år er der samlet stor mængde viden omkring kvinders brug af hormonstimulation til fertilitetsbehandling. Udfra disse omfattende data er der ikke påvist nogen sammenhæng mellem behandlingen og evt. senere opstået sygdom.
  • Vi må konkludere, at der ikke foreligger nogen dokumenteret risiko for udvikling af kræft i æggestokkene som følge af hormonbehandlingen.

ANDEN BEHANDLING

Ovennævnte behandling er vor standardbehandling. Efter individuel skøn kan anden hormonstimulation komme på tale.

SYGEDAGPENGE

Ved fravær fra arbejdet på grund af undersøgelse og behandling for barnløshed er der i nogle tilfælde mulighed for at få sygedagpenge under fraværet. Kontakt jeres kommune for nærmere oplysninger.

KONTAKT MED KLINIKKEN

Skulle der opstå spørgsmål under behandlingen er I velkomne til at kontakte klinikken på tlf. nr. 65 91 44 48.